Lärare har sämst löneutveckling i kommunerna

Under gårdagens lärarmöte presenterade Lärarnas riksförbund ny statistik över hur lärarnas löneuteckling har varit jämfört med andra yrkeskategorier i kommunerna. Statistiken jämför olika fackförbunds löneutveckling mellan åren 1995 och 2010. Bäst löneutveckling har SSR (ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, socionomer) haft, följt av Vårdförbundet (sjuksköterskor, barnmorskor) och sist av alla Lärarnas riksförbund (där i huvudsak grundskolelärare och gymnasielärare representeras).

Enligt Lärarnas riksförbund själva beror det på att kommunerna tycker att lärarna redan har höga löner och vill låta de med mindre lön komma ikapp. Det innebär att lärarnas löner i det närmaste stått stilla, vilket vi visat i tidigare grafer.

Men kommunernas inställningen innebär också att de som historiskt har haft högst löner drabbas hårdast. Som lektorer och adjunkten, det som i dag är gymnaiseläraren. I grafen nedan är det de som ligger i bottenskiktet under en period på 16 år:

Varför är det så? Och vad får det för konsekvenser att lärares löner inte få följa med i löneutvecklingen?

I det läraruppror som har uppstått på Skolgranskningen menar flera lärare att de har fått nog och är på väg till nya yrken.

Vad tycker du? Använd vårt formulär och berätta!

Kommentarsregler: Håll god ton, respektera varandra och de personer texten handlar om. Du får kritisera Aftonbladet, men vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som går till personligt angrepp på personer. Läs mer om Aftonbladets kommentarsregler här.