Flyttade till Sverige – rasade i lön
avFriedrich Heger, 28, flyttade från Tyskland till Sverige för kärlekens skull. Flytten innebar att hans lön rasade med 10 000 skattade kronor – i månaden. För Friedrich Heger är lärare. Och i Sverige är lärare, till skillnad från i Tyskland, ett lågstatusyrke.
Friedrich Heger har fem och ett halvt års lärarutbildning i Tyskland bakom sig. Under en utlandstermin på Oxfords universitet föll han för svenskan Ylva och samma dag som han gjorde sitt sista prov tog han med sig allt han ägde och flyttade in till henne i i Göteborg. I dag kompletterar han sin utbildning med ytterligare några terminer för att också vara behörig svensk lärare. Trots att det innebär väldigt mycket mindre pengar i fickan än i Tyskland.
– Jag har blivit bestraffad för kärlekens skull, säger Friedrich Heger och skrattar lite.
I Tyskland hålls lönerna uppe genom att dess ämbetsnivå, “beamter”, anses mer prestigefylld än övriga tjänstemäns. Lärare är ett högstatusyrke, medan det i Sverige likställs med en vanlig kommunanställd, menar Heger.
– Problemet är att kommunerna står inför valet att lägga sina pengar på antingen sophämtning eller lärarnas löner. Det är orimligt, lärarlönernas ansvar måste vara statens, säger Friedrich Heger.
Synen på ett förstatligande av skolan delar han med Lärarnas riksförbund vars studentförening han nu blivit ordförande för. Han menar att det är först när lönen blir en fråga för staten som lönenivån kan diskuteras på riktigt. Annars riskerar Sverige uppleva en “brain drain” där ambitiösa, duktiga lärare söker sig till grannländer där lönen är mycket bättre.
– Jag bor i Göteborg i just nu, men skulle med en svensk lärarexamen utan problem få jobb i Norge. Då skulle jag flytta norr om Strömstad där de behöver min kompetens. Det skulle ge mer pengar, högre status och jag skulle kunna veckopendla hem till Göteborg.
Funderar du på att göra det?
– Ja, väldigt mycket faktiskt. Men samtidigt vill jag motverka “brain drain”.
Och Friedrich Heger ångrar inte sitt beslut att flytta till Sverige.
– Nej, aldrig. Eftersom man kan kämpa och förbättra saker i Sverige. Och för kärlekens skull skulle jag flytta överallt, säger Friedrich Heger.