Forskare sågar fria valet
av
FOTO: Andreas Bardell. ”Friskolorna skulle vara ett komplement, inte utarma den kommunala skolan”, säger Gita Rajan. Nu kämpar hon, Torbjörn Lauters och andra föräldrar för att Sköndalsskolan i södra Stockholm ska få ett eget högstadium – och på så sätt få eleverna att gå hela grundskolan i Sköndal.
Skoldöden sprider sig i Sverige.
De senaste tio åren har hundratals kommunala skolor lagts ner.
Många elever känner sig pressade att byta skola, av rädsla för att bli kvar när kompisarna försvinner.
Enligt flera forskare har det fria valet lett till att skillnaderna ökar i den svenska skolan.
– Det fria skolvalet har skapat en ny typ av skolsegregation. Det som har hänt är att föräldrarna till välmotiverade och högpresterande elever flyr vissa skolor och lämnar kvar de som är sämst rustade, säger Anders Jakobsson, docent vid lärarutbildningen vid Malmö högskola.
Och han är inte ensam om sin kritik.
Anders Trumberg, doktor vid Örebro universitet, menar också att det fria skolvalet främst utnyttjas av föräldrar med hög utbildning och bra inkomst. Men ofta är det mest rykten och känslor som spelar in när de väljer skola.
– Någonting är uppenbarligen fel när hundratals välfungerande skolor över hela landet tvingas lägga ner. Det känns som att politikerna satt en sten i rullning som de inte riktigt kan eller vet hur de ska stoppa, säger han.
Håller du med? Debattera i kommentartråden!
Och läs mer om skoldöden i dagens tidning, där vi har pratat med elever och föräldrar.
”Friskolorna skulle vara ett komplement, inte utarma den kommunala skolan”, säger Gita Rajan. Nu kämpar hon, Torbjörn Lauters och andra föräldrar för att Sköndalsskolan i södra Stockholm ska få ett eget högstadium – och på så sätt få eleverna att gå hela grundskolan i Sköndal.