Undersökning: Hälften har lärarlösa lektioner – varje vecka
av(uppdaterad/2) Skolgranskningens snabbfråga visar att över hälften av har lärarlösa lektioner – varje vecka.
Snabbundersökningen visar att totalt 53, 4 procent av de som svarat att de/deras barn har lärarlösa lektioner varje dag, flera gånger i veckan eller någon gång i veckan.
När detta skrivs har totalt 665 personer deltagit i undersökningen och många är upprörda över problemet.
”Våra elever i Västerås har haft 2st lärarledda lektioner i NO under hela årskurs 9, sedan förväntas dessa elever klara nationella provet i NO!” skrev en läsare.
”Som lärare tycker jag att det här är ett bra ämne att ta upp. Jag har ett språkämne och där får man alltid höra att det inte går att få fatt i vikarie. Nähä – varför går jag då upp fast jag är sjuk för att planera om mina lektioner så att de ska kunna genomföras av någon som inte kan mitt språk? Lektionen blir oftast inställd.” skrev signaturen tyskläraren.
Hur ser det ut på din skola?
Uppdaterat: Pontus Orre har gett sig ut och pratat med grundskoleelever om hur ofta de har lärarlösa situationer:
Raymond Nordin, 16 år, går på Ängebergsskolan:
– Vi har alltid lärare, det är svårt när man inte har lärare eftersom man inte kan ställa frågor.
Sensi Reihsåsard, 11 år, Stockholms engelska skola:
– Nästan aldrig, när vår lärare är sjuk har vi alltid vikarie. Hon lägger upp en kursplanering också, då har vi koll på vad vi ska göra även när hon inte är där.
Timothy Mukinda, 13, internationella engelska skolan i Gubbängen:
– I min förra skola var vi utan lärare ungefär två gånger i veckan men på den nya skolan har det aldrig hänt att vi varit utan lärare. Man lär sig mycket mer när man har en lärare med. På förra skolan var vi flera som var tvungna att gå på extrahjälp eftersom vi inte lärde oss allt.
Alan Karaduman, 14 år, Björkhageskolan:
– Vi har bara lärarlösa lektioner om det inte finns någon vikarie att få tag på. Då brukar vi få titta på film med någon annan lärare.
– Ibland är det skönt fast man får ju mindre gjort och man lär sig inte lika mycket.
Sofia Lindman, 16 år, Södertörns friskola:
– Nästan aldrig faktiskt, lärarna brukar alltid dyka upp. Om det inte är något missförstånd. Att vikarien skulle komma fast han inte kom, men annars har vi alltid lärare. Jag tycker det är viktigt att det alltid finns en lärare eller vikarie där så att man kan fråga om saker.
Alicia Emilsson, 12 år, Tyresö musikklasser:
– En gång i veckan ungefär.
– Det kan bli lite stökigt när det inte är någon lärare där. Men det är inte så farligt.
Hedda Nilsson, 14 år, Åsö grundskola:
– Två gånger i månaden ungefär. Jag tycker att det är ganska dåligt. Alla elever som går i skolan är ju där för att lära sig nya saker. Vi är ju inte där bara för att hänga. Skolan ska kunna ge lektioner till eleverna.
Marcus Ohlson, 13 år, Sigfridsborgsskolan:
– Jag har aldrig lektioner utan lärare. Blir de sjuka så är det alltid vikarier.
– Lärarlösa lektioner har jag aldrig haft själv men jag tror att det kanske inte bli så mycket jobb gjort då. Eleverna kanske leker bort lektionstiden när det inte finns någon lärare som håller koll på dom.