Skolinspektionen bestämmer över friskolorna
avVi granskar hur friskolorna på grundskolenivå sköts och vilka det är som äger dem. Vi började med att besöka Skolinspektionen i Stockholm som bestämmer vilka som ska få starta friskolor. Där tog chefen för tillståndsprövning Anna Sundberg och handläggaren Andreas Spång emot oss och svarade på våra frågor.
Företag, enskilda personer, enskilda firmor, religiösa trossamfund, stiftelser, ideella föreningar och ekonomiska föreningar har rätt att starta friskolor. Kravet är att den som tänker starta en friskola har ekonomiska förutsättningar och kan erbjuda utbildning som bygger på skollagens och läroplanens värden och målkunskaper. Dessutom måste kommunerna yttra sig om effekterna av etableringen av en ny friskola innan tillstånd ges.
Ett halvår efter att en ny friskola startat gör Skolinspektionen en kontroll av hur allt fungerar. Men efter det sker kontrollerna rullande vart femte år. Det gäller såväl kommunala som fristående skolor.
Enligt Andreas Spång har avslagen på ansökningarna ökat de senaste åren. Det handlar främst om brister i ekonomi, lokaler och elevprognoser.
Hur bra funkar det på din friskola? Kontakta oss: karin.ostman@aftonbladet.se claes.petersson@aftonbladet.se
Visste du att till hösten har 104 nya friskolor på grundskolenivå fått tillstånd att starta? Här är listan på alla de nya godkända skolorna.