Skolinspektionen: "Man berövar barnen deras framtid"
avVad säger egentligen Skolinspektionen om att en fjärdedel av niondeklassarna inte når målen i alla ämnen? Vi ringde generaldirektör Ann-Marie Begler, som menar att lärarna inte sätter tillräckligt höga krav på eleverna:
– När lärarna redan från början räknar med att 30 procent inte ska nå målen lägger man upp undervisningen utifrån det. Sen har man ofta inte koll på varför man når så dåliga resultat. Det görs ingen ordentlig utvärdering, så att man kan sätta in rätt åtgärder, säger hon.
Många föräldrar och elever som hör av sig till Skolraset vittnar om nedskärningar ute i skolorna. Men enligt Ann-Marie Begler är bristen på pengar inte alltid orsaken till problemen. Det kan handla om dålig organisation eller fel pedagogik, menar hon.
– En del kommuner måste satsa mer, men det handlar ofta om att man måste börja arbeta på rätt sätt och ha tilltro till eleverna. Höga förväntningar kostar ingenting.
Är det rimligt att alla elever ska få godkänt i alla ämnen?
– Alla elever har rätt att nå målen i alla ämnen. Det finns skolor med speciella undantag, men när man pratar om skolor där många har utländsk bakgrund ska man ha klart för sig att majoriteten av dem ofta är födda i Sverige, och har gått hela grundskolan här.
– Fattig som rik, svensk eller utländsk, alla barn har samma drömmar, om att få ett bra liv och en bra utbildning. Med dåliga skolresultat berövar man barnen den framtid som de har rätt till.