Vad händer i kommunala skolan?
avAndreas är på väg till Kumla, där nya elev- och föräldraprotester ska äga rum på torget i kväll. Just nu har över 360 personer anmält sig till manifestationen på Facebook – vi får se hur många som dyker upp.
Vad händer egentligen i den kommunala skolan? Jag ringde Per-Arne Andersson, avdelningschef på organisationen Sveriges kommuner och landsting. Han tycker att det är dags att kommunerna tar missnöjet på allvar:
– Förr var det skolorna som bestämde allt, det var take it or leave it. Misslyckanden skyllde man på eleverna. Idag fungerar det inte så, det ställs nya krav. Kommunerna ska satsa på kvalitet och lyssna till sina elever och föräldrar. Men det är ett tänkande om inte slagit rot över allt, säger han.
Statistiken visar att resurserna till den kommunala skolans överlag har ökat sedan 90-talet. Problemen handlar snarare om att man lägger pengarna på fel ställe, menar Per-Arne Andersson:
– Man har till exempel satsat mycket på ökad lärartäthet, trots att det inte har förbättrat resultaten för alla elever, istället för att höja lärarlönerna.